Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

Πώς ο Bill Gates έκλεψε την ιδέα των Windows από τον Steve Jobs και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου

Πώς ο Bill Gates έκλεψε την ιδέα των Windows από τον Steve Jobs και έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Δημοσίευση 25/1/2018 | 00:05

Τα Windows άλλαξαν για πάντα την πληροφορική και τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Τα Windows έκαναν την Microsoft την μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο και τον Bill Gates τον πλουσιότερο άνθρωπο στη Γη. Τα Windows όμως χάλασαν μια φιλία και έφεραν μια εταιρεία στο χείλος της καταστροφής.

Τη δεκαετία του '80 ο ιδρυτής της Microsoft έδινε αγώνα για να καταστήσει την εταιρεία του πετυχημένη. Το ίδιο έκανε και ένας άλλος startuper της εποχής, που το όνομα του έγινε θρύλος στο χώρο της τεχνολογίας. Ο Steve Jobs, επικεφαλής τότε της Apple στα πρώτα της βήματα. Αυτό που λήγει γνωρίζουν, είναι πως οι δυο τους συνδέονταν με μια στενή φιλία, που όμως τέλειωσε άδοξα με την κυκλοφορία των πρώτων Windows. 

Τί είχε όμως συμβεί; Ο Steve Jobs είχε καλέσει τον Bill Gates για να του δείξει το επαναστατικό λειτουργικό σύστημα που ετοίμαζε η Apple, και βασίζονταν στα παράθυρα που έτρεχαν ταυτόχρονα πολλαπλές λειτουργίες, ενώ η πλοήγηση σε αυτά γινόνταν όχι με πλήκτρα, αλλά με την χρήση του ποντικιού που μόλις είχε εφευρεθεί.

Εκστασιασμένος ο Bill Gates, έφυγε από τα γραφεία της Apple και πήγε στα κεντρικά της Microsoft όπου κάλεσε αμέσως τους συνεργάτες τους. Η εντολή του ήταν σαφής: Η Microsoft όχι απλά έπρεπε να φτιάξει λειτουργικό σύστημα με τις ίδιες δυνατότητες αλλά να το βγάλει στην αγορά και πρώτη! Όπως και έγινε...

Ο Steve Jobs έχασε τη Γη κάτω απ'τα πόδια του την μέρα που κυκλοφόρησαν τα Windows. Κάλεσε αμέσως τον Gates και ξέσπασε την οργή του στον άνθρωπο που ως τότε θεωρούσε φίλο του. 

Η Apple έβγαλε το δικό της λογισμικό για τους υπολογιστές της, τους Macintosh λίγο καιρό αργότερα. Τα Windows ωστόσο είχαν ήδη γίνει ανάρπαστα και μαζί οι υπολογιστές κάθε κατασκευαστή στους οποίους και λειτουργούσαν. Η καινοτομία που έφερε την επανάσταση στα λειτουργικά συστήματα, χρεώθηκε στον Bill Gates και την Microsof, ενώ ο Steve Jobs και η Apple είδαν τις πωλήσεις τους να καταρρέουν τα επόμενα χρόνια. 

Και μπορεί ο Bill Gates να είδε την ιδέα στα εργαστήρια της Apple, ωστόσο δεν ήταν ο πρώτος που έκλεβε την ιδέα. Ο ίδιος ο Steve Jobs, είχε δει το λειτουργικό που είχε σχεδιάσει η Xerox σε μια αντίστοιχη επίσκεψη στην άλλη εταιρεία. Εκεί πρωτοείδε μάλιστα και το ποντίκι.

Σε μια συνάντηση τους, φέρονται να υπόθηκαν τα εξής:  «Σε εμπιστεύτηκα και τώρα κλέβεις από εμάς», φώναξε ο Jobs για να του απαντήσει ο Gates : «Λοιπόν Steve , πιστεύω ότι υπάρχει παραπάνω από ένας τρόπος που μπορεί να το δει κανείς. Αυτό που είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα είναι ότι είχαμε και οι δύο αυτόν τον πλούσιο γείτονα με την ονομασία Xerox και όταν μπήκα στο σπίτι του για να κλέψω την τηλεόραση του ανακάλυψα ότι την είχες ήδη κλέψει εσύ».

Οι δυο τους δεν είχαν καθόλου σχέσεις για αρκετά χρόνια. Ο ιδιοκτήτης της Microsoft πλούτιζε αδιάκοπα και ταυτόχρονα γινόταν κόκκινο πανί για τους fans των Mac. Στο μεταξύ ο Steve Jobs αποχώρησε και επέστρεψε στην Apple. Στο νέο του ξεκίνημα είχε την τεράστια βοήθεια - και οικονομική - του Bill Gates, με την οποία η Apple έφτασε στα σημερινά της μεγέθη.

 

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ιστορική αλλαγή που θα δούμε στην Εθνική Γερμανίας μετά από 70 χρόνια

Πριν 6 μέρες

Τι αλλάζει στα Πάντσερ μετά από 70 χρόνια

Γιατί οι Ιρλανδοί πίνουν σαν να μην υπάρχει αύριο στην γιορτή του St. Patrick`s Day;

Πριν 1 εβδομάδα

Τι ακριβώς γιορτάζουν οι Ιρλανδοί;

Οι παλιές πολυκατοικίες της Αθήνας: Αυτή είναι η παλαιότερη της πόλης

Πριν 2 εβδομάδες

Κτίρια, στα οποία συνυπάρχει η αρχιτεκτονική, η ιστορία της πόλης και η καθημερινή ζωή

3 επικίνδυνα επαγγέλματα με υψηλές αμοιβές

Πριν 3 εβδομάδες

Και λίγα παίρνουν...

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην Ελλάδα του 2024

Πριν 3 εβδομάδες

Η ελληνική κοινωνία, με τις βαθιά ριζωμένες παραδόσεις και την πλούσια ιστορία της, επηρεάζει τις εμπειρίες και τους ρόλους των γυναικών.

Τι πραγματικά σημαίνει η φράση «δεν έχεις τσίπα» πάνω σου

Πριν 3 εβδομάδες

Είναι γνωστό πως οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία

Η Κίνα κατασκευάζει το βαθύτερο υπόγειο εργαστήριο στον κόσμο για τη μελέτη της σκοτεινής ύλης

Πριν 4 εβδομάδες

Είναι σχεδόν διπλάσιο από το μέγεθος του Εθνικού Εργαστηρίου Gran Sasso στην Ιταλία

Η κλοπή που έκανε διάσημη τη Mona Lisa: Πίστευαν πως την έκλεψε ο Picasso

Πριν 5 εβδομάδες

Είναι ίσως ο πιο γνωστός πίνακας στον κόσμο!

H βίλα της Avril Lavigne έχει την ωραιότερη θέα

Πριν 5 εβδομάδες

Aν θες μπορείς να την αγοράσεις

Ελληνικός καφές και αναμνήσεις σε παραδοσιακά καφενεία της χώρας

Πριν 6 εβδομάδες

Εκεί που σταμάτησε ο χρόνος

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.