Pink.gr Γυναίκες Χωρίς Φίλτρο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μια ανάσα μετά: 8 ερωτήσεις με την Μαρία Λατσίνου

Μια ανάσα μετά: 8 ερωτήσεις με την Μαρία Λατσίνου

Δημοσίευση 24/4/2017 | 00:42

Η Μαρία Λατσίνου μας συστήθηκε πρόσφατα με το ντεμπούτο της «Μια ανάσα δρόμος» που κυκλοφόρησε από την Puzzlemusik το 2015. Δύο χρόνια μετά και λίγο πριν την κυκλοφορία του επόμενου της δίσκου, ετοίμασε με τους συνεργάτες της μια 'μεταβατική' κυκλοφορία η οποία έρχεται να συμπληρώσει τον πρώτο δίσκο και λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ αυτού και του επόμενου.

Όπως και το «Μια ανάσα δρόμος», το «Μια ανάσα μετά» έχει να κάνει με τον χρόνο και το πως ο καθένας τον αντιλαμβάνεται, πως οι προσωπικές ιστορίες κυλάνε και ανακυκλώνονται, πως οι ατομικές ιστορίες συνδέονται με τα χαρακτηριστικά του τόπου και του χρόνου, και τα χαρακτηριστικά μιας ολόκληρης γενιάς.

Συνεχίζοντας τη συνεργασία τους, στο «Μια ανάσα μετά» η Λατσίνου ερμηνεύει ακυκλοφόρητα κομμάτια σε στίχους και μουσική του Χρήστου Αλεξόπουλου, αλλά και κάποιες διασκευές αγαπημένων τους κομματιών. Με επιρροές όπως η Σαββίνα Γιαννάτου και η Φλέρυ Νταντωνάκη, η φωνή της Λατσίνου, άλλοτε μελωδική και άλλοτε ροκ καθηλώνει τον ακροατή με τη δυναμική της παρουσία και τη θεατρικότητα της. Το «Μια ανάσα μετά» αποτελεί μια ζεστή – αρκετά πρωτότυπη  για τα ελληνικά μουσικά δεδομένα – δουλειά, ενορχηστρωτικά αλλά και ερμηνευτικά. Με αφορμή την ζωντανή παρουσίαση του δίσκου στον χώρο όπου ηχογραφήθηκε (ΙΛΙΟΝ plus) την Τετάρτη 26 Απριλίου, η Μαρία Λατσίνου λύνει όλες τις απορίες μας για τη φύση αυτής της νέας κυκλοφορίας:

1. Στο ομώνυμο κομμάτι «Μια ανάσα μετά» ακούμε μια ακολουθία από πολλές ανάσες ή μια επαλαμβανόμενη ανάσα. Διαισθάνθηκα να διακατέχομαι από μια έντονη ανησυχία, και ίσως από ‘φόβο’, αν μπορώ να το θέσω έτσι. Μιλήστε μας γι’ αυτό το εναρκτήριο κομμάτι του δίσκου. Πώς προέκυψε;

Το «Μια ανάσα μετά» είναι συνέχεια του «Μια ανάσα δρόμος» που υπήρχε στο ομώνυμο ντεμπούτο. Προέκυψε με το σχήμα ως ελεύθερος αυτοσχεδιασμός, μια ηχητική φαντασία, αν θέλετε. Πιστεύω ότι οι ανάσες είναι ο πιο άμεσος τρόπος να υποκινήσεις κάποιο συναισθηματικό συντονισμό χωρίς την παρουσία λόγου. Η κοφτή και γρήγορη ανάσα δημιουργεί όντως την αίσθηση του άγχους, ενώ μια αργή και βαθειά ανάσα, αυτή της λύτρωσης ή της ανακούφισης. Όλη αυτή η ανάλυση, βέβαια, έρχεται εκ των υστέρων. Εκείνη την ώρα λειτουργούσε απλώς το θυμικό!

Οι ανάσες είναι ο πιο άμεσος τρόπος να υποκινήσεις ένα συναισθηματικό συντονισμό όταν απουσιάζει ο λόγος. Η κοφτή και γρήγορη ανάσα δημιουργεί την αίσθηση του άγχους, ενώ μια αργή και βαθειά ανάσα, αυτή της λύτρωσης ή της ανακούφισης.

 

2.

Γιατί αποφασίσατε να ηχογραφήσετε ένα ‘μεταβάτικό’ άλμπουμ;

Στις συναυλίες μας πέρα από τα κομμάτια του άλμπουμ «Μια ανάσα δρόμος», ακούγονταν και πολλά άλλα (κυρίως υλικό του Χρήστου Αλεξόπουλου, αλλά και διασκευές), τα οποία δεν υπήρχαν δισκογραφημένα, είτε καθόλου, είτε σε αυτή την καινούρια τους μορφή. Αποφασίσαμε λοιπόν, να μην τα αφήσουμε «παραπονεμένα» και να τα οργανώσουμε σε ένα live άλμπουμ.

     

3.

Υπήρχε εξαρχής το πλάνο να συμπεριληφθούν τα τραγούδια που δεν συμπεριληφθήκαν στον πρώτο δίσκο σε ένα μεταγενέστερο άλμπουμ;

Σίγουρα όχι. Τέτοιο πλάνο δεν υπήρχε. Στις πρόβες δοκιμάζαμε, προτείναμε, διασκευάζαμε, παρουσιάζαμε. Κάποια στιγμή, με μεγάλη χαρά αποφασίσαμε ότι όλο αυτό το πόνημα έπρεπε να το καταγράψουμε!

 

4. «Οι ώρες κυλάνε κι είναι μόνο 24 / Ο χρόνος δεν με αφόρα.» Ακούγοντας τον δίσκο αντιλαμβάνεται κανείς μια αφηγηματική καμπύλη την οποία οι σύγχρονες κυκλοφορίες μας έχουν ξεσυνηθίσει. Ποια είναι η θεματική του δίσκου;

Μαρία Λατσίνου – Μια ανάσα μετά: Live παρουσίαση του δίσκου στις 26/4 στο Ilion Plus, στις 20:30.Όπως και το «Μια ανάσα δρόμος», το «Μια ανάσα μετά» έχει να κάνει με το χρόνο και το πώς ο καθένας τον αντιλαμβάνεται, πως οι προσωπικές ιστορίες κυλάνε και ανακυκλώνονται, πως οι ατομικές ιστορίες συνδέονται με τα χαρακτηριστικά του τόπου και του χρόνου, και τα χαρακτηριστικά μιας ολόκληρης γενιάς.

 

5. Το ηχόχρωμα σας μου θύμισε σε κάποια σημεία – μεταξύ άλλων – και την φωνή της Νατάσσα Μποφίλιου. Κάνω λάθος; Ποιες είναι οι επιρροές σας;

Οι επιρροές μου είναι πάρα πολλές και είμαι ευγνώμων που ακόμα και τώρα ακούω καινούριες μουσικές προτάσεις που με ενθουσιάζουν και υιοθετώ, πράγμα το οποίο, δυστυχώς, λόγω ιδιοσυγκρασίας δε μου συμβαίνει συχνά. Η Νατάσσα Μποφίλιου είναι μια εξαιρετική και εξαιρετικά έξυπνη φωνή. Οι συνειδητές επιρροές μου ωστόσο, είναι οι «εύθραυστες», «πολύχρωμες» φωνές, της Φλέρυς Νταντωνάκη ή της Σαββίνας Γιαννάτου, μαζί με πολλές άλλες υπέροχες φωνές.

Οι συνειδητές επιρροές μου  είναι οι «εύθραυστες», «πολύχρωμες» φωνές, όπως της Φλέρυς Νταντωνάκη ή της Σαββίνας Γιαννάτου.

6. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη μουσική;

Δεν ήταν τόσο θέμα απόφασης, όσο μάλλον θέμα συγκυριών και εσωτερικής ανάγκης. Το ένα φέρνει τ’ άλλο, αλλά οι μικρές επιλογές και το πείσμα σε οδηγούν κάπου συγκεκριμένα. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και η υποστήριξη της οικογένειας. Αλλά είναι περίεργο πως κατέληξα να τραγουδάω μπροστά σε κόσμο γιατί πραγματικά είμαι πολύ ντροπαλή! Θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει διάφορα πράγματα, όμως είμαι πολύ τυχερή που ένα απ’ αυτά έχει γίνει πια τρόπος ζωής και μέρος της καθημερινότητας.

Είναι περίεργο πως κατέληξα να τραγουδάω μπροστά σε κόσμο ενώ είμαι πολύ ντροπαλή.

 

7.

Γιατί επιλέξατε να συμπεριλάβετε τις συγκεκριμένες διασκευές στον δίσκο;

Κάποιες έχουν μια εσωτερική ιστορία και κάποιες απλώς μας άρεσαν!

 

8. Τι να περιμένουμε από τον επόμενο δίσκο που ετοιμάζεστε να ηχογραφήσετε το καλοκαίρι;

Βλέπω όλα τα ξέρετε – (γέλια)! Ο καινούριος δίσκος θα αποτελείται από ολοκαίνουριο υλικό, σε στίχους και μουσική του Χρήστου Αλεξόπουλου. Κάποια από τα κομμάτια έχουν ακουστεί ήδη σε συναυλίες και άλλα είναι ολόφρεσκα. Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι με αυτό το υλικό, αλλά και με τον τρόπο που θα ηχογραφηθεί! Μη με ρωτήσετε όμως κάτι παραπάνω! Το πού και το πώς θα ηχογραφηθεί θέλουμε να είναι έκπληξη!

Κερδίστε προσκλήσεις για την ζωντανή παρουσίαση του δίσκου στις 26 Απριλίου!

Συνέντευξη: Στέλιος Χατζηθωμάς

FOLLOW US @EDAILYGR Ακολουθήστε μας και στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

O Ααρον Τέιλορ‑Τζόνσον έλαβε πρόταση να γίνει ο επόμενος Τζέιμς Μποντ

Πριν 1 εβδομάδα

Η επίσημη προσφορά είναι στο τραπέζι και περιμένουν να ακούσουν την απάντησή του, αναφέρει δημοσίευμα

8+1 ελληνικές ταινίες που καθόρισαν την πολιτιστική μας κουλτούρα και τις γνωρίζουν παγκοσμίως

Πριν 3 εβδομάδες

Από τα εμβληματικά έργα του Θόδωρου Αγγελόπουλου μέχρι τις διεθνώς πλέον αναγνωρισμένες ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου

Οι μεγαλύτεροι psycho σε ταινίες: Όσοι μας έκαναν πραγματικά να φοβηθούμε

Πριν 4 εβδομάδες

Κάτι τέτοιοι ρόλοι θέλουν πολύ ταλέντο

Coldplay: Ανοίγει Μάρτιο‑Απρίλιο το ΟΑΚΑ, κανονικά η συναυλία τους

Πριν 7 εβδομάδες

Μέσω Facebook το ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο σπουδαίος κιθαρίστας που παράτησε τα πάντα και πέθανε μόνος στο αυτοκίνητο

Πριν 7 εβδομάδες

Ο Bob Dylan και ο Eric Clapton τον εκτιμούσαν απεριόριστα. Ήταν ο Mike Bloomfield.

Το TikTok αφαίρεσε τα τραγούδια της Τέιλορ Σουίφτ και του The Weeknd

Πριν 8 εβδομάδες

Μετά τη διαμάχη με τη δισκογραφική τους εταιρεία, Universal Music Group

Tι συνέβη τη «σπουδαιότερη νύχτα της ποπ μουσικής»

Πριν 8 εβδομάδες

50 από τους πιο καυτούς σούπερ σταρ της μουσικής της Αμερικής βρέθηκαν στο ίδιο σημείο για καλό σκοπό

4 ταινίες για τον κόσμο της δημοσιογραφίας που πρέπει να δεις

Πριν 10 εβδομάδες

Εξαιρετικές επιλογές, ό,τι πρέπει για να εκτιμήσεις το επάγγελμα

ΑΝΤ1: Δύο σειρές του πήραν το «πράσινο φως» για το Netflix

Πριν 12 εβδομάδες

Ελληνικές επιτυχίες στη διεθνή πλατφόρμα

Πάτα play σε αυτές τις ταινίες αν σου άρεσε το Poor Things

Πριν 12 εβδομάδες

Δύο ταινίες και ένα animation ό,τι πρέπει για το ΣΚ

Αυτός είναι ο λόγος που η Phoebe και ο Joey δεν έγιναν ποτέ ζευγάρι

Πριν 12 εβδομάδες

Μια ακόμα αποκάλυψη για τη σειρά που τελείωσε πριν από 15 χρόνια

×
E-Daily.gr Τα νέα της ημέρας και ό,τι σου κάνει κλικ!      Επειδή η ζωή έχει τη δική της ατζέντα!

The Internet Radio Portal - 18 χρόνια
Live Oλα τα Ελληνικά Ραδιόφωνα Online!
500+ Ελληνικοί Σταθμοί εδώ!
Ακούστε ζωντανά, online ελληνικές επιτυχίες, λαϊκά, ξένα hits, dance,
ειδήσεις, αθλητικά από τα καλύτερα internet radio.